HILVERSUM / PURMEREND - Op woensdag 19 juni eiste de officier van justitie van het Openbaar Ministerie Noord-Holland (OM) gevangenisstraffen van acht en twaalf jaar tegen twee mannen uit Hilversum van destijds 21 en 22 jaar. Zij worden ervan verdacht een 20-jarige man uit Purmerend met een mes om het leven te hebben gebracht op 19 oktober 2022. Tevens worden zij verdacht van poging tot doodslag op een ander slachtoffer. Daarnaast waren er nog twee andere slachtoffers van steekincidenten die avond, van wie één gewond raakte en één ongedeerd bleef.

Wat er die dag gebeurde

Op 19 oktober 2022 was er een bruiloft in een partycentrum in Beverwijk. Gedurende het onderzoek is niet duidelijk geworden wat de precieze aanleiding voor de steekpartij is geweest. Wel staat vast dat de twee verdachten, samen met nog drie anderen, naar de bruiloft toekwamen. Kort na binnenkomst ontstond er ruzie. Slachtoffers en verdachten verlieten daarop de feestlocatie via de trap. Kort daarna vond de steekpartij plaats, waarbij het 20-jarige slachtoffer rond 23.00 uur is neergestoken. Hij is later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen overleden. De twee verdachten sloegen na het steekincident op de vlucht. Na drie dagen is de 21-jarige verdachte aangehouden. De andere verdachte vluchtte naar Frankrijk en werd na terugkomst in Nederland op 1 november 2022 aangehouden door opsporingsambtenaren van de Koninklijke Marechaussee.

Bewijs

Er zijn getuigen die hebben gezien dat beide verdachten een mes in handen hebben gehad en hiermee gestoken hebben. Ook uit telefoonberichten en afgeluisterde telefoongesprekken kan worden afgeleid dat de verdachten hebben gestoken.

Ernst

De officier van justitie laat in de strafeis zwaar meewegen dat de verdachten het leven hebben ontnomen van een jong persoon met nog een heel leven voor zich. Zijn ouders, broers en zussen, familie en vrienden leven sinds die dag met een enorm gemis. Ook dat de feiten zich op de openbare weg, te midden van een grote groep huwelijksgasten, voltrokken en dat dit gevoelens van angst en onveiligheid voor deze personen en in de maatschappij oplevert, speelt mee. Tot slot laat het OM in haar strafeis meewegen dat verdachten geen verantwoordelijkheid hebben willen nemen voor hun gedrag. Zij bekennen deels wel verantwoordelijk te zijn voor het toegebrachte letsel, maar houden vol gehandeld te hebben uit zelfverdediging. Door star vast te blijven houden aan deze lezing, die naar het oordeel van het OM buiten de werkelijkheid staat, plaatsen verdachten zich, tegen beter weten in, in de slachtofferrol en versterken daardoor het verdriet van de nabestaanden.

Strafeis

Dit alles samen leidt tot een eis van acht jaar gevangenisstraf tegen de 21-jarige verdachte en twaalf jaar gevangenisstraf tegen de 22-jarige verdachte, in beide gevallen met aftrek van voorarrest.

De rechtbank doet naar verwachting uitspraak op 12 juli