De te vervangen bomen maakten deel uit van de hoofdgroenstructuur, de wijken, de binnenstedelijke parken, de begraafplaats en de buitengebieden langs de Zeestraat en Kanaalweg. De gemeente koppelt de compensatie daar waar mogelijk aan projecten in de openbare ruimte. Ook de wijkaanpak in Oosterwijk en Kuenenkwartier wordt aangegrepen, net als de nationale boomplantdag en de Plantestafette.
Groenstructuur herstellen
De gemeente gaat de aangetaste groenstructuur op twee manieren herstellen: via natuurontwikkeling in de bosgebieden en via compensatie van bomen in de bebouwde omgeving. De natuurontwikkeling vindt vooral plaats in de parken Westerhout en De Duinen aan de westrand van Beverwijk. Hier kunnen straks zaailingen uitgroeien tot bomen. In de stedelijke omgeving worden gesneuvelde bomen opnieuw aangeplant.
Reserve van 1,53 miljoen euro
Voor de herplant van bomen in de stedelijke omgeving is een bedrag van 1,53 miljoen euro nodig. De raad heeft besloten hiervoor een speciale bestemmingsreserve in te stellen voor de periode van maximaal vijf jaar. In 2024 wordt een start gemaakt met het groenherstel. Het overgrote deel van de werkzaamheden wordt in 2025 en 2026 uitgevoerd. Hiervoor start een aanbesteding. De gemeente onderzoekt mogelijkse subsidies, zoals de Regio Deal.
Wethouder Sjaak Struijf (Openbare Ruimte en Groen): "Een groene omgeving vergroot niet alleen de biodiversiteit, maar ook het welzijn van onze inwoners. We hopen dit jaar nog de eerste bomen te mogen vervangen."