Op aansporing van Stichting Dichter in Beeld heeft de Kunstcommissie Beverwijk (gemeente Beverwijk) Maud van Gool geselecteerd om het gedicht Beekzang van Hans Tentije vorm te geven voor een plek in de openbare ruimte. Stichting Dichter in Beeld geeft gedichten op diverse plekken in Nederland een plek in de openbare ruimte. De inwoners van Beverwijk en belangstellenden zijn van harte welkom om bij de opening aanwezig te zijn.
Kunstobject Beekzang in COR-TEN staal
De gekozen locatie voor de plaatsing van het gedicht is het gedeelte tussen de ‘kruikenbeek’ en de vijver in Park Scheybeeck: het eindpunt van de beek, waar het water via het stuwtje de vijver in gulpt. Het kunstobject is als een denkbeeldige brug in het verlengde van het wandelpad geplaatst. Gelegen in een toegankelijk wandelgebied: terloops stuit je op het gedicht en al lezende stroomt de beek onder je door. Het kunstobject bestaat uit 6 losse elementen, met een strofe per element. De betonnen elementen zijn voorzien van COR-TEN stalen laag van 4 mm. Het staal ligt als een kap over het beton. De tekst van het gedicht is in het staal uitgespaard waardoor het beton door de letter heen te zien is. De zes elementen zijn ingegraven in het verlengde van het wandelpad, waardoor alleen het staaloppervlak te zien is.
Het gedicht en de Scheybeeck
In 2008 was de Scheybeeck opnieuw onderwerp van een gedicht. Ter ere van de wandeling Beek als Bron (stichting Kunst & Cultuur), is de dichter Hans Tentije uitgenodigd om een nieuwe versie van Vondels Beeckzang te maken. Het gedicht Beekzang beschrijft de loop van de beek van Wijk aan Zee naar de vijver bij Huize Scheybeeck aan de hand van enkele markante plaatsen.
Hans Tentije
De in Beverwijk geboren en in Wijk aan Zee getogen dichter Hans Tentije ontving in 2018 de Constantijn Huygens-prijs voor zijn gehele oeuvre. Naar aanleiding daarvan verscheen - in opdracht van de gemeente Beverwijk - de bundel ‘Wat herinneringen willen’, een persoonlijke keuze uit zijn gedichten over veranderingen en herinneringen aan zijn geboortegrond. De bundel werd gepresenteerd in villa Beeckzangh, aan de rand van de Scheybeeck, waar illustere voorgangers als Gorter en Vondel ook hun voetstappen hebben gezet. In 1975 debuteerde Tentije met de bundel ‘Alles is er’. Onlangs kwam zijn tweeëntwintigste dichtbundel ‘Waarvandaan’ uit. In veel van zijn bundels is zijn geboortegrond het weemoedige decor voor zijn trefzekere bespiegelen over het verglijden van de tijd en de onmogelijkheid om vast te houden wat je koestert.
Wandelen door Park Scheybeeck
Het kunstobject kunt u dagelijks bewonderen tijdens een wandeling in Park Scheybeeck. Het is zeer de moeite van een bezoekje waard.