WIJK AAN ZEE – Vandaag ontving het strand van Wijk aan Zee voor de 10e keer de Blauwe Vlag, een internationale onderscheiding die jaarlijks wordt toegekend aan stranden en jachthavens die schoon, veilig en duurzaam zijn. Wijk aan Zee ontvangt dit kwaliteitssymbool sinds 2013.
“We zijn erg trots op de Blauwe Vlag”, zegt wethouder Hanneke Niele. “Het is een erkenning van de kwaliteit van ons prachtige strand en van de aandacht die we besteden aan duurzaamheid, natuur en milieu. De Blauwe Vlag laat zien dat het strand van Wijk aan Zee veilig is, met goede sanitaire voorzieningen en uitstekende kwaliteit zwemwater. Ik ben dan ook erg trots op de ondernemers op het strand, de reddingsbrigade en de vele vrijwilligers die afval opruimen. Samen met de gemeente Beverwijk maken zij het strand van Wijk aan Zee tot een heerlijk familiestrand.”
Heerlijk familiestrand
Het strand bij Wijk aan Zee is een heerlijk familiestrand. Het is goed toegankelijk, gastvrij en duurzaamheid krijgt veel aandacht. Er staan voldoende afvalbakken en bezoekers worden bewust gemaakt van het belang het strand schoon achter te laten. Zo zijn er bij de strandpaviljoens juttassen beschikbaar om opruimacties te stimuleren en wordt er met Pollution Art aandacht gevraagd voor het wereldwijde afvalprobleem.
Kwaliteitssymbool voor schone stranden
De Blauwe Vlag wordt elk jaar uitgereikt door de Stichting Keurmerk Milieu, Veiligheid en Kwaliteit (KMVK). Voor toeristen en strandgangers is de Blauwe Vlag het internationale herkenning- en kwaliteitssymbool voor schone stranden met goede waterkwaliteit en veilige en schone jachthavens.
Officiële uitreikingsceremonie
Op 12 mei is voor het eerst in drie jaar weer een officiële uitreikingsceremonie geweest voor de Blauwe Vlag. De Internationale Jury voor de Blauwe Vlag van FEE International in Denemarken heeft in Nederland 189 Blauwe Vlaggen toegekend, 130 jachthavens en 59 stranden. De ceremonie vond plaats in de Hanzehaven van de gemeente Elburg.
Vrijwillig voldoen aan criteria
De locaties vragen de Blauwe Vlag onderscheiding vrijwillig aan. In de praktijk betekent dit dat jachthavens en stranden moeten voldoen aan een aantal belangrijke criteria zoals schoon (zwem)water, goede sanitaire voorzieningen en een hoge mate van veiligheid. Zwemwaterkwaliteit is een belangrijk criterium van Blauwe Vlag. Deze moet de EU-classificatie “uitstekend” hebben.
Erkenning voor inspanningen
Het mogen voeren van een Blauwe Vlag is een erkenning voor de inspanningen die de strandgemeente of jachthavenbeheerder op dit gebied heeft geleverd. De Blauwe Vlag is één jaar geldig: jaarlijks wordt opnieuw aan de hand van controles bekeken of de stranden en jachthavens nog aan de vereisten voldoen.