Zondagochtend. Nog een klein straaltje zonneschijn, koud, maar amper wind en heerlijke stilte in het bos. Hier en daar getjilp van vogels en soms geritsel tussen takken en bladeren op de grond.Mijn man en ik staan stil om te luisteren waar het geritsel vandaan komt, in de hoop een egeltje, eekhoorntje, konijntje of ander bosdiertje in beeld te krijgen.
Onze 2 1/2-jarige Berner Sennenhond Lucca vindt ons gedrag erg interessant en begint als een malloot tussen halfvergane takken en rottende bladeren te snuffelen, op zoek naar… Pech voor ons, want geen bosdiertje durft zich natuurlijk nog te vertonen.
Lucca duwt meerdere keren met haar snuit tegen onze dijbenen, alsof ze wil zeggen: “heerlijk he, samen op pad. Ik hoor bij jullie”. Regelmatig schiet ze naar voren om een stok te zoeken. Eenmaal gekozen, rent ze trots en knap manoeuvrerend naar ons terug en daagt ons uit met haar te spelen. Na vier keer gooien vindt ze het mooi geweest en laat ze de stok voor wat het is. We wandelen verder, met die speelse dame aan onze zijde.
Direct aan de bosrand bevindt zich een kleine uitspanning. Helaas vanwege de coronaregels gesloten. We hebben hier al rekening mee gehouden en uit onze rugzak toveren we de thermoskan met warme chocolademelk. Met de handen om de mok warme drank geslagen genieten wij na van de mooie en sfeervolle wandeling. Dan op naar huis. Thuisgekomen vlijt Lucca zich neer op haar dekentje en valt in diepe slaap. Ze ruikt naar gewassen wollen trui, met een zweem van bosgeur.
‘s Middags nemen wij de post voor de stichting door. Aanvragen voor steun aan ernstig zieke of gewonde minima huisdieren komen dagelijks binnen. Ons werk is onbezoldigd, we werken landelijk en zijn 24/7 telefonisch bereikbaar voor dierenartsen, of via onze website digitaal bereikbaar voor de aanvraag van eigenaren met een ziek huisdier. Innemende verhalen van eigenaren over de relatie met hun hond of kat en wat het kunnen behouden van hun dier voor ze betekent. Dat begrijpen wij, want zo is voor ons Lucca niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven.
Stichting Bevordering Huisdierenwelzijn is in 2014 opgericht met het doel steun te bieden aan eigenaren met een huisdier, die voor zichzelf zijn aangewezen op de voedselbank en/of op financieel minimumniveau verkeren. Als hun huisdier plotseling ernstig ziek wordt of gewond raakt is ‘Leiden in last’. Op zo’n moment is hulp belangrijk.
Wij steunen de eigenaren, door de ernst van de situatie van het dier met hun dierenarts te bespreken, de tariefonderhandeling te doen, maar ook -binnen onze financiële mogelijkheden en voorwaarden- een bijdrage te doen rechtstreeks aan de dierenkliniek, zodat de behandeling of operatie van het dier zo spoedig mogelijk kan worden ingezet.
Op jaarbasis steunen wij tussen de 170 – 200 dieren in acute medische nood. Van acute operatie blaasstenen, behandeling oorproblemen, gebitsanering tot breuken door val of aanrijding. Hoge kosten proberen wij te bespreken met collega’s om zo nodig samen te kunnen participeren.
Maar we doen meer. Steun aan dierenvoedselbanken, politieke lobby voor aandacht armoede en huisdieren, enz.
Dit jaar geven wij u via ons maandelijks artikel inzicht in ons werk en vertellen u over diverse bijzondere noodsituaties die wij gemeld krijgen en in hoeverre wij een ernstig ziek of gewond dier hebben kunnen helpen. Dus volg ons ook in de komende maanden. Ons werk kunnen wij als goed doel alleen realiseren met hulp van donateurs. Wij krijgen geen subsidie van de overheid of geld van grote goede doelen loterijen. Wij zijn een ANBI en CBF Erkend Goed doel. Wilt u ons steunen? Dan zouden wij dat geweldig vinden.
Veel van onze cliënten hebben in financieel goede tijd een huisdier genomen, maar zijn door omstandigheden (verlies baan, ziekte of gezinsproblemen) in ernstige minima situatie geraakt. Dan is het zuur als mensen zeggen, ‘Doe je dier toch weg’, of erger, ‘Geef het dier toch een spuitje’. Het kunnen behouden van je maatje is erg belangrijk. Een dier oordeelt niet over wie of wat je bent, het biedt alleen genegenheid.
Voor veel ouderen en alleenstaanden, maar ook gezinnen met kinderen, die in deze coronatijd eenzaam kunnen zijn en minder contacten kunnen onderhouden, is het wandelingetje met de hond of het verzorgen en knuffelen van de kat belangrijk. Als je maatje plots ernstig ziek wordt proberen wij te helpen. Maar helpen kan alleen als wij steun krijgen van lieve donateurs met groot hart voor dieren in nood.
Helpt u ons helpen? Neem gerust met ons contact op om vragen te stellen over ons werk, of mail naar info@huisdierenwelzijn.nl. Doneren kan via onze website www.huisdierenwelzijn.nl. Of SMS naar 4333 het woordje WELZIJN (éénmalig Euro 3). Ook kunt u ons een Tikkie sturen en zelf uw donatiebedrag aangeven (vanaf Euro 1) Zie onze QR-code.