WIJK AAN ZEE - Architect Pieter van Duijn heeft een plan voor een nieuwe, duurzame stad met veel natuur tussen het strand en Noordzeekanaal bij Wijk aan Zee, op de plek voor nu Tata Steel actief is. Het moet leefruimte bieden aan 200.000 mensen en is van alle gemakken voorzien: wonen, winkelen en werken. Maar is dat wel haalbaar?
Volgens Van Duijn is dat mogelijk. Het gebied heeft alles wat een stad nodig heeft. "De regio heeft veel werkgelegenheid. We zitten aan zee, dus we kunnen met warmtepompen alle woningen en bedrijven verwarmen met zeewater. Op die manier blijft de stad CO2-neutraal", legt Van Duijn zijn plan uit aan onze mediapartner NH Nieuws.
Veiligheid
Maar naast duurzaamheid, staat ook veiligheid bij hem hoog in het vaandel. "Het moet een kindvriendelijke en fietsvriendelijk blijven. Daarnaast is mijn plan om al het verkeer en openbaar vervoer ondergronds te maken." Veel geld hoeft zijn plan voor infrastructuur niet te kosten. "Je moet alleen de duinen afgraven en de wegen aanleggen", aldus de optimistische Van Duijn.
'Slag in de lucht'
Bert Kisjes van Stichting Cultureel Dorp Wijk aan Zee zegt dat het plan van Van Duijn een "slag in de lucht is". "Het feit dat we in Wijk aan Zee een rustige zee en een rustig oord hebben, is omdat die stalen buffer ertussen zit." Kisjes doelt hiermee op de staalfabriek Tata Steel. "Als je die weghaalt, dan zal de drukte hier alleen maar toenemen", vertelt Kisjes.
Architect Van Duijn zegt juist dat die 'stinkfabriek' weg moet, omdat hij er zelf veel last van heeft. "Ik wil dat we de discussie gaan voeren: willen we die fabriek nog 50 jaar houden of is er een alternatief?", besluit Van Duijn. Tata Steel wil niet reageren op het plan van Van Duijn.