WIJK AAN ZEE - Een dode bruinvis die vorige maand werd aangetroffen op het strand van Wijk aan Zee, blijkt door messteken te zijn omgekomen.

Dat concludeert SOS Dolfijn, nadat de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit van Utrecht sectie op het kadaver heeft verricht.

Toen het kadaver werd aangetroffen, viel direct op dat er in de kop en de borstvin grote bijtwonden zaten. Toch wekte dat bij de onderzoekers geen argwaan: geregeld worden bruinvissen aangevallen door zeehonden, die via hun bek een bacterie overdragen die bij de bruinvis een dodelijke infectie kan veroorzaken.

Waar de onderzoekers zich wél over verbaasden, was dat de bruinvis ook meerdere kleinere diepere wonden had, waarvan een deel tot diep in de borstkas reikte. Ook het hart van de bruinvis bleek te zijn geraakt.

Uit microscopisch onderzoek bleek vervolgens dat alle verwondingen waren toegebracht toen het dier nog leefde. Onderzoekers trokken de conclusie dat het dier door steekwonden om het leven was gekomen, voor een bruinvis een uitzonderlijke doodsoorzaak.

Reconstructie
In een poging de gebeurtenissen te reconstrueren togen de onderzoekers naar Wijk aan Zee, waar verschillende betrokkenen aan de tand werden gevoeld. Na enkele gesprekken bleek het vermoeden juist: de gebeten bruinvis was gewond (maar levend) aangespoeld, waarna een voorbijganger het dier heeft gedood. "Iemand heeft 'm uit z'n lijden willen verlossen"

"Hoewel moet worden uitgegaan van de goede intenties van deze persoon, is dit niet de juiste gang van zaken", benadrukt SOS Dolfijn. Ze benadrukken dat in alle gevallen het best de stichting kan worden ingeschakeld. "Indien een dier lijdt, en niet meer kan overleven op zee, kan het op een pijnloze manier geëuthanaseerd worden."

Mensen niet immuun voor bacterie
Bovendien is het raadzaam om afstand te bewaren tot gewonde bruinvissen die zijn gestrand. De bacterie die zeehonden overdragen op bruinvissen en ander zeeleven, is namelijk ook overdraagbaar op mensen.