IJMOND - In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak kunnen zij daardoor ook niet goed omgaan met bijvoorbeeld een computer of mobiele telefoon. In de IJmond gaat het om 8% van de volwassenen. Tijdens de Week van lezen en schrijven roept Stichting Lezen en Schrijven buurthuizen, bibliotheken, gemeenten, scholen en maatschappelijke organisaties op om in actie te komen tegen laaggeletterdheid.


Kansen

Moeite hebben met taal, rekenen en digitale vaardigheden kan grote gevolgen hebben voor iemands leven. Laaggeletterden vinden moeilijker een baan, ze leven ongezonder en ze hebben minder grip op hun geldzaken. Het is belangrijk dat we als samenleving laaggeletterden niet afschrijven, maar juist in hen blijven investeren. Bied hen bij- en omscholing aan, op hun eigen niveau en in hun eigen buurt. Taalhuis IJmond vindt het belangrijk dat iedereen in Nederland zich een leven lang kan blijven ontwikkelen. Dat zorgt voor betere kansen op de arbeidsmarkt. Ook kunnen mensen dan zelfstandiger meekomen in de samenleving.

Activiteiten

Honderden organisaties in het land vragen tijdens de Week van lezen en schrijven aandacht voor laaggeletterdheid door activiteiten te organiseren. Ook in de IJmond is er van alles te doen op het gebied van taal.

Yoga & Taal

Bij Welzijn Beverwijk in Buurthuis Wijk aan Duin kun je op maandagen van 11.30 – 12.30 meedoen met de gratis workshop Yoga & Taal waarbij vrouwen gratis op een speelse wijze in aanraking komen met taal.

Taalwandelen

Met SPA (Stichting Participatie Anderstaligen) kun je samen taalwandelen. Dit is bedoeld om met elkaar te bewegen en te oefenen met het Nederlands spreken. We starten weer in de Week van lezen en schrijven, op donderdag 12 september van 8.30 – 9.30 vanaf basisschool De Ark.
Deelname is gratis, na afloop kan je (op eigen kosten) met elkaar koffiedrinken in ontmoetingscentrum De Stut.

Activiteiten in de Bibliotheken

Op elke maandagochtend van 9.00 – 10.30 uur kun je in de bibliotheekvestiging in Beverwijk aanschuiven aan het Taalcarrousel. Wil jij extra oefenen met de Nederlandse taal? Kom praten met Nederlanders in de Bibliotheek! Daarnaast kun je in Bibliotheek Velsen op elke dinsdag van 10.00 – 11.00 uur meedoen met “Taal & Thee”. Je kunt binnenlopen, ontmoet mensen, drinkt een kop koffie of thee met elkaar, en gaat onder deskundige begeleiding in gesprek.

Taalspreekuren

Het Taalspreekuur is bedoeld voor volwassenen die willen weten waar ze Nederlands kunnen leren of waar ze hun kennis van de taal kunnen verbeteren.
Tijdens dit spreekuur krijg je persoonlijk advies welke cursus goed bij iemand past of zoeken we naar iemand die kan helpen met de Nederlandse taal. Bijna elke dag is er een spreekuur. Op www.taalhuisijmond.nl/spreekuren staat het complete overzicht.

Word ook vrijwilliger!

Partners van Taalhuis IJmond zijn vaak op zoek naar vrijwilligers. Als taalvrijwilliger ben je een belangrijk onderdeel van de aanpak van laaggeletterdheid. Dankzij jouw inzet krijgen deelnemers extra begeleiding op het gebied van lezen en schrijven, rekenen of omgaan met een computer. Op de website www.taalhuisijmond.nl staat meer informatie.

Taalhuismarkt op donderdag 3 oktober

Wil je ook weten wat het Taalhuis IJmond doet, wat het Taalspreekuur is, of wil je (taal)vrijwilliger worden? In de IJmond regio is er een groot aanbod aan taal-en digitale oefenmogelijkheden. Tijdens de Taalhuismarkt in wijkcentrum Prinsenhof laten we alle mogelijkheden zien. Je bent van harte welkom vanaf 9.00 tot 11.00 uur.

Over Taalhuis IJmond

Het Taalhuis is een samenwerking van de bibliotheken IJmond Noord en Velsen, (volwassenen)onderwijs van edINOVA, INOVA en TopTaal, Welzijn Beverwijk, Welzijn Velsen, MET Heemskerk, SPA (Stichting Participatie Anderstaligen), de gemeentes Beverwijk, Velsen en Heemskerk en Stichting Lezen en Schrijven. Samen zorgen zij voor een uitgebreid aanbod op het gebied van taal, rekenen, geld en digitale vaardigheden.