BEVERWIJK - Het fort aan den Sint Aagtendijk kent een treurig unicum binnen de geschiedenis van de Stelling van Amsterdam. In tegenstelling tot wat altijd beweerd wordt, zijn er wel degelijk in oorlogstijd doden gevallen in de Stelling, en wel op dit fort. Een groep van vijftien Georgische soldaten werd in de nacht van 20 op 21 april 1945 op brute wijze vermoord door Duitse soldaten.

Op 20 april was het precies 75 jaar geleden dat op het fort aan de Sint Aagtendijk (Het Muziekfort) in Beverwijk vijftien Georgiërs werden vermoord. Ze probeerden de bezetter te saboteren door handgranaten te leveren aan het verzet. De vijftien werden herbegraven op het Sovjet Ereveld in Leusden.

Dit jaar zouden er wederom nabestaanden voor het eerst in hun leven het graf bezoeken. Ook zouden zij bij de geplande herdenking op het fort aanwezig zijn. Helaas konden de reis en de herdenking niet doorgaan als gevolg van de coronacrisis.

Remco Reiding, directeur van de Stichting Sovjet Ereveld, plaatste alleen kaarsjes bij hun graven. Ook op het fort werden de vijftien in alle stilte herdacht. Daar wapperde onder meer de Georgische vlag halfstok. Ook werd het Georgische volkslied gespeeld en een minuut stilte gehouden door Stichting Fortpop Beverwijk.

Er werd een filmpje opgenomen voor de nabestaanden en de Georgische ambassade en dit werd op het tijdstip van de herdenking gedeeld, om toch een soort van samen te zijn.

Deze tragische gebeurtenis die zich op dit fort heeft afgespeeld, is beschreven in het boek van Remco Reiding, Kind van het Ereveld. Het fort heeft heden ten dage een bestemming met een veel vrolijkere noot, namelijk o.a. als oefenruimtes voor muzikanten. Het fort wordt beheerd door Stichting Fortpop Beverwijk.

Meer info via de website van het Muziekfort http://www.muziekfort.nl/ of volg Het fort aan den Sint Aagtendijk op Facebook.