IJMUIDEN - Tata Steel heeft het hoofdontwerp klaar en vraagt op korte termijn de vergunningen aan voor de plaatsing van een omvangrijk windscherm rond het terrein waar de grondstoffen liggen: Grondstoffenlogistiek (GSL). Tata Steel beoogt dit najaar te starten met de constructie van ruim 18 meter hoog en een kilometer lang. In 2023 is het windscherm voltooid. In combinatie met andere maatregelen uit het verbeterprogramma Roadmap Plus is de verwachting dat de neerslag van stof in de directe woonomgeving in 2023 ten opzichte van 2021 met circa 65 procent zal verminderen.
Op het terrein liggen diverse grondstoffen als kolen en erts opgeslagen die essentieel zijn voor de productie van hoogwaardig staal. Bij deze opslagen worden continu maatregelen genomen om verwaaiing van stof zoveel mogelijk tegen te gaan. Bij het afgraven van de opslagen of wanneer de grondstoffen via de transportbanden naar de fabrieken worden verplaatst, kan er echter stof verwaaien. Door langs het gehele terrein van de kolenopslagen een enorm windscherm te realiseren, kunnen we de verwaaiing van stof fors verminderen.
Bram van de Kaa, principal engineer bij Tata Steel: "Het windscherm heeft als doel om de windsnelheid boven dit terrein, te verlagen. Daardoor krijgt de wind minder vat op het materiaal en waait het stof veel minder op. Daarnaast kan het eventuele stofdeeltjes die toch in de lucht komen, afvangen om te voorkomen dat deze naar de omgeving verwaaien. We zijn blij de volgende stap te kunnen zetten en mikken erop om dit najaar te starten met de bouw. Daarmee verloopt het project naar planning en leveren we het windscherm in 2023 op."
Groot pakket aan maatregelen
Het windscherm is onderdeel van een uitgebreid pakket aan maatregelen om stofverwaaiing bij de grondstoffenlogistiek te verminderen. Bram Nugteren, omgevingsmanager bij Tata Steel: "Naast het windscherm werken we ook hard aan het ontwerp van een overkappings- en afzuigsysteem dat we over de transportbanden en op de bunkers van de Hoogovens gaan plaatsen. Ook dit project verwachten wij volgend jaar te realiseren. De grote stappen die wij zetten komen daarmee steeds concreter tot uiting."
Omwonenden en betrokken instanties worden op de hoogte gehouden van de vervolgstappen. Ook organiseert Tata Steel inloopmomenten voor omwonenden in het loket in Wijk aan Zee voor meer informatie en de mogelijkheid tot vragen stellen (op 23 juni en 7 juli). Meer informatie over de andere operationele maatregelen en de laatste stand van zaken is te vinden op de Dashboard Roadmap Plus.