BEVERWIJK - Zaterdagavond organiseerde de Judo Bond Nederland de dan graden examens in sporthal de Walvis in Beverwijk. Onder toeziend oog van drie examinatoren per mat, zijn David Linde en Boy Snijder geslaagd voor de 1e dan, zwarte band. En is Castricummer Marcel Kruse geslaagd voor zijn tweede dan judo.

David Linde (50 ) heeft in het verleden, toen Eveline Beentjes ook nog les gaf bij Randers, tot zijn 18e gejudood. Toen hij stopte met zijn bruine band, bleef het toch knagen dat hij nooit de stap heeft gezet naar die felbegeerde 1e dan (zwarte band) Totdat hij vorig jaar via o.a. Rick Rol toch wel weer begon te denken om met judo te starten. Hij heeft niet veel later het pak aangetrokken en hij stond weer bij zijn "oude juf" in de Meent op de mat. Het was alsof hij niet was weggeweest. Hij pakte de draad zo weer op en David heeft na een jaar al examen voor die zwarte band gedaan. Hij is zelfs Cum Laude geslaagd en was de ontlading groot.

Marcel Kruse (45) was zijn valmaatje maar Marcel moest zelf ook examen doen. Hij is, net als David een oud wedstrijdjudoka en hij heeft , toen zijn zoon Lucius begon te judoën, ook maar weer de stoute schoenen aangetrokken. In 2022 is hij geslaagd voor 1e dan en zaterdag heeft hij alle technieken goed laten zien die voor de 2e dan vereist zijn. Beiden hebben erg veel uurtjes getraind en extra lessen gevolgd om zo'n goed examen af te leggen.

Boy Snijder (18) is nog volop met zijn wedstrijd carrière bezig en traint in Haarlem. Maar voor zijn eerste dan kwam hij bij Eveline die hij nog kende van de tijd dat ze beiden bij Ben Rietdijk in Velserbroek op de mat stonden. Boy hoefde het kata deel (werpen naar vorm) niet te laten zien omdat hij voldoende wedstrijd punten had behaald op toernooien. Maar hij moest even flink aan de bak om al de werptechnieken en technieken op de grond onder de knie te krijgen. Maar na drie maanden hard en gericht trainen doet hij in het vervolg zijn toernooien met een zwarte band om.

Het is voor alle drie een belangrijke mijlpaal. Een van de doelen van Eveline Beentjes (6e dan) om 6 jaar geleden met haar eigen judoschool te beginnen was om judoka's, die ooit het tot bruine band hadden geschopt, te helpen met de zwarte band (of hoger) Dat is zaterdag weer mooi gelukt!