Wereldkampioen Magnus Carlsen treft onder meer voormalig wereldkampioen Vishwanathan Anand (die voor de 20e keer meedoet in Wijk aan Zee), Fabiano Caruana (de huidige nummer twee van de wereld), Nederlander Anish Giri en het jonge supertalent uit Iran, Alireza Firouzja (16). Laatstgenoemde slaagde er recentelijk bijna in om Carlsen te verslaan in het wereldkampioenschap blitz (supersnelschaak), maar verloor in gewonnen stelling door tijdnood. Hij eindigde als tweede in een sterk veld. Tijdens het Tata Steel Chess Tournament treffen Carlsen en Firouzja elkaar voor het eerst in een klassiek schaaktoernooi. Schaakliefhebbers uit de hele wereld kijken daar reikhalzend naar uit. De meest opvallende uitkomst van de loting voor de partijen van morgen is dat Anish Giri het gelijk moet opnemen tegen wereldkampioen Magnus Carlsen.
Wijk aan Zee middelpunt van de wereld
“Tata Steel en schaken zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Al 82 jaar lang”, aldus Theo Henrar (directievoorzitter Tata Steel Nederland) in zijn openingsspeech. “Samen met de inwoners zorgen we ervoor dat Wijk aan Zee weer twee weken lang het middelpunt van de wereld is, of in ieder geval van de schaakwereld.”
De 82e editie van het Tata Steel Chess Tournament vindt plaats in Wijk aan Zee van 10 tot en met 26 januari 2020. De grootmeesters trekken traditiegetrouw ook weer het land in. Op donderdag 16 januari spelen de Tata Steel Masters in het kader van Chess On Tour hun 5e ronde in het Philips Stadion in Eindhoven. Alle speeldagen zijn gratis toegankelijk voor belangstellenden en zijn ook online live te volgen.
Staal en schaken: creativiteit en innovatie
Het Tata Steel Chess Tournament heeft een lange historie. Ooit begonnen als personeelstoernooi van het staalbedrijf is het uitgegroeid tot een internationaal toernooi van wereldformaat, waar zowel grootmeesters als amateurs hun agenda’s voor vrijhouden. Tata Steel kiest voor schaken, omdat schaken gericht is op strategisch denken en op het vinden van creatieve oplossingen voor complexe vraagstukken. Tata Steel heeft diezelfde focus. Staal maken is een hightech proces met een cruciale rol voor innovatie. De medewerkers van Tata Steel werken voortdurend aan het bedenken van slimme oplossingen om processen en producten verder te verbeteren. Dat is waardoor het staalbedrijf erin slaagt om topproducten te leveren aan zijn klanten, waarmee die zich in hun markten kunnen onderscheiden. Tegelijkertijd levert Tata Steel door product- en procesinnovaties een bijdrage aan het realiseren van een duurzame samenleving.
Informatie over het Tata Steel Chess Tournament is te vinden op www.tatasteelchess.com.