Exposities
80 jaar bevrijding is ook een goed moment om je af te vragen hoe het er 80 jaar geleden aan toe ging in Wijk aan Zee… Tijdens de oorlogsjaren werd de sfeer ook hier steeds grimmiger. In de loop van 1942 ging Wijk aan Zee op slot. Er kwam een slagboom ter hoogte van de plek waar nu het viaduct is. De bewoners van het dorp moesten evacueren, tenzij de bezetter hen nodig had i.v.m. het leveren van diensten, goederen en de voedselvoorziening. Heliomare werd volledig ontruimd. Dorp en sanatorium waren nodig in verband met de aanleg van het Wijk aan Zeese deel van ‘Festung IJmuiden’. Al snel woonden er 700 tot 1000 bunkerbouwers in Heliomare, die keihard werkten aan de bouw van maar liefst 90 bunkers in het dorp. In Heliomare, maar ook op verschillende andere locaties in het dorp wordt beeldmateriaal getoond uit deze veelbewogen periode.
Woensdag 30 april t/m woensdag 7 mei: ‘Heliomare: van rustig herstellingsoord tot koortsachtige oorlogsmachine’.
In de museumgang in Heliomare zijn zoveel mogelijk foto’s, teksten en materialen samengebracht om de veranderende functie van Heliomare in bezettingstijd in beeld te brengen. Deze expositie is dagelijks vrij toegankelijk tussen 10.00 en 20.00 uur.
Speciale activiteiten
Op de woensdagavonden 30 april en 7 mei zijn er bovendien van 19.00 – 20.00 uur speciale activiteiten in de kapel. De eerste avond brengt verteller Piet Paree het verhaal van ‘een bunkerbouwer anno 1943’ voor het voetlicht. Op 7 mei vertelt Wijk aan Zeëer Ron Ypma over de belevenissen van zijn grootvader, brigadier Ypma van de lokale politiepost en over zijn vader Dook Ypma, die Heliomare moest bewaken nadat de bunkerbouwers in 1944 halsoverkop vertrokken waren i.v.m. de internationale oorlogsontwikkelingen.
Zondag 4 mei & Maandag 5 mei: ‘De oorlogsjaren in Wijk aan Zee’
Op de volgende locaties wordt beeldmateriaal getoond uit de bezettingsjaren in het dorp.
Deze exposities zijn te bekijken tussen 12.00 en 16.00 uur.
St. Odulphuskerk: ‘De verhalen achter de namen op het monument’
Dorpskerk: ‘De evacuatie van het dorp, de klokkenroof & de bevrijding van Wijk aan Zee’
Café de Zon: ‘Voedselvoorziening in de crisisjaren en de oorlog’
Zaterdag 3 mei: Dansfeest ‘De zomer van ‘45’ met The Ramblers in Café de Zon
Hoe kun je 80 jaar bevrijding beter vieren dan met een swingende feestavond met het oudste dansorkest van Nederland: The Ramblers. Het wordt een onvergetelijke avond, geheel in de jazzy stijl van de jaren ‘30/’40. Het orkest vierde haar triomfen juist in deze periode en de nieuwe dirigent Loet van der Lee weet op unieke wijze oud en nieuw repertoire te combineren. Naast de eigen topmuzikanten zullen lokale solisten als David van Aalderen, Stephanie de Wildt en Annemarieke Bechtold acte de présence geven. De avond begint om 20.00 uur. Een kaartje kost 15 euro (inclusief feestelijk welkomstdrankje) en kun je kopen via: www.ticketkantoor.nl/shop/ramblers3mei
Zondag 4 mei: Dodenherdenking en programma na afloop
18.45 uur: Herdenkingsdienst in de Dorpskerk met medewerking van het themakoor van de St. Odulphuskerk. Tijdens de kerkdienst lezen leerlingen van basisschool De Vrijheit gedichten voor. Na de kerkdienst wordt er een bloemstuk gelegd bij het graf van de onbekende soldaat.
19.30-20.15 uur: Herdenking, toespraken en kranslegging bij het monument aan de Zwaanstraat.
Aansluitend: Koffie in de Odulphuskerk en in De Zon
21.00 uur: Verhalen in De Zon
Lezing van Cor Bart over het leven van Walter Fein (1903-1983)
Deze Joods-Duitse acteur vluchtte uit Berlijn voor het nazi-regime en kwam na vele omzwervingen terecht in Beverwijk. Tijdens de bezetting vond hij een onderduikadres bij de familie Van Reeuwijk aan de huidige Spoorsingel waar hij bijna drie jaar verbleef en de oorlog veilig overleefde. In 1960 schreef hij over deze periode een hoorspel: Een zolderkamer in Beverwijk, dat werd opgevoerd voor de Duitse radio. De Beverwijkse oorlogsonderzoeker Cor Bart bezit het manuscript en werkt aan een vertaling/bewerking.
Voorlezing van het verhaal ‘Een waargebeurd verhaal: Brussel 1940 - Ernst Wachsmann’ van Lydia Belinfante (1908-1990)
Lydia Belinfante werd geboren in Wijk aan Zee. Ze was de zus van Ernst Belinfante die in 1942 met zijn gezin uit Wijk aan Zee werd gedeporteerd. Lydia vertrok in 1941 naar Cuba. In 1942 schreef ze daar dit korte verhaal. Na de oorlog kwam ze terug naar Nederland. Ze werkte als journaliste en bezocht Wijk aan Zee met regelmaat.
Zondag 5 mei: Bunkers open, rondwandelingen en Vrijheidsmaaltijd
13.00 – 16.00 uur: Bunkers geopend
13.00-16.00 uur: Rondwandelingen met gidsen van Rondje Wijk aan Zee langs de exposities en andere plekken in het dorp die een rol speelden in de oorlogsjaren. Meer info en aanmelden: www.rondjewijkaanzee.nl
Vrijheidsmaaltijd in Café de Zon
Op 5 mei worden overal in Nederland Vrijheidsmaaltijden georganiseerd. Samen eten en samen stil staan bij de waarde van vrijheid, democratie en mensenrechten. Ook in Wijk aan Zee is vorig jaar door Rondje Wijk aan Zee gestart met deze traditie. In Café de Zon kan iedereen aanschuiven voor een kom Vrijheidssoep en een gezellig samenzijn.
17.00 uur: Inloop met muziek van Het Dorp
17.30 uur: Opening
17.30 uur: Gezamenlijke maaltijd en gesprekken over vrijheid
18.30 uur: Muziek
Aan de Vrijheidsmaaltijd kunnen maximaal 100 mensen deelnemen. Ook kinderen zijn van harte welkom. Geef je op via 5meiwijkaanzee@gmail.com. Graag per deelnemer voor- én achternaam vermelden.